CD&V Sint-Gillis-Waas moet mee toekomst jeugdhuis garanderen

Dit nieuwsbericht gaat over: 

Maandag 4 september 2017 werd een tijdelijke sluiting van jeugdhuis Den Biel in Sint-Gillis-Waas aangekondingd. Een sfeer van onverdraagzaamheid en een chronisch tekort aan vrijwilligers deden de vzw aan de alarmbel trekken. Om een verder voortbestaan van de vzw te garanderen, werd beslist om tijdelijk de exploitatie van het jeugdhuis stop te zetten.

Ik ben heilig overtuigd van het beland van een jeugdhuis in Sint-Gillis-Waas. Onze jongeren moeten een plek voor zichzelf hebben waar ze samen kunnen komen en eventueel waardevolle vaardigheden kunnen ontwikkelen. Zo heb ik er zelf leren boekhouden, een pintje tappen, vrijwilligers motiveren, ... Allemaal zaken die in het dagelijkse leven nog dikwijls van pas komen. Meer dan dat ik toen kon inschatten. Helaas kende ik ook minder goede momenten in het jeugdhuis. Ik vond vooral de juridische slag die gevoerd werd met enkele buurtbewoners enorm veeleisend. Na een tijdje moest de letter van de wet gevolgd worden en de minste misstap kon een volgende juridische grondslag betekenen om het jeugdhuis verdere restricties op te leggen. Dit was uiteraard iets wat ik ten allen tijde wilde vermijden, en dit liet ook zijn sporen na op de werking. Nieuwe vrijwilligers hebben vooral 'goesting' om hun ding te doen, niet om in te zitten over regels die hen irrelevant lijken. Waarom moet om klokslag 2h de deur vast zijn en mag ik niet vegen tot 2h05? Als ik de kassa nog wil tellen, waarom mag ik dan enkel dat ene kleine lichtje laten branden? Het lijkt zo onbenullig maar het legde zo een grote druk op de vrijwilligers.

Voor mij is het dan ook duidelijk. CD&V Sint-Gillis-Waas moet er alles aan doen om het jeugdhuis terug open te krijgen. Jeugdhuis Den Biel kan voor zoveel jongeren zoveel betekenen en dit mag niet zomaar verloren gaan. Iedereen is overtuigd van het belang van dit jeugdhuis. Ik hoop dan ook dat het binnenkort terug de plaats krijgt die het verdient!