Digitalisering op lokaal niveau

De boot van de digitalisering mag niet gemist worden. Vele processen kunnen gebruiksvriendelijker, sneller en correcter afgehandeld worden via digitale weg. Het digitale loket is ook 24/7 open. Je kan er terecht waar en wanneer het jou past. Zeker voor jonge gezinnen is dit een enorm voordeel. Je kan je dossier vervolledigen wanneer de kroost (eindelijk) in bed ligt, of je kan alles in orde brengen na een lange werkdag. Toch zijn er enkele bemerkingen die gemaakt moeten worden.

De randvoorwaarde: dezelfde dienstverlening moet offline beschikbaar blijven

Niet iedereen geeft de voorkeur aan de digitale weg. Het is nu eenmaal zo dat er mensen zijn die liever naar een fysiek loket gaan. Deze mensen moeten dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening genieten als de persoon die thuis via de computer dezelfde gegevens en vragen meedeelt. Voor het offlineverhaal moet voldoende tijd en ruimte voorzien worden.

Er moeten voldoende producten beschikbaar zijn

Het digitale loket zal pas aantrekkelijk zijn wanneer voldoende producten beschikbaar zijn. Niets is zo enerverend als de melding dat je je ergens fysiek moet aanmelden voor een bepaalde zaak. Uiteraard is dit niet altijd mogelijk en moet je soms fysiek verschijnen aan een loket. Dit doe je liefst op een moment dat het jou past, op afspraak. Handig is het wanneer je deze afspraak ook op digitale wijze kan vastleggen.

Regelmatige feedback

Er moet een systeem komen met regelmatige feedback, waarbij je zelf eigenaar blijft van het proces. Een voorbeeld: je geeft via een website in dat er ergens een probleem is. Je krijgt een unieke code voor je melding, waarmee je kan opzoeken hoe ver alles zit in het administratieve proces. Je ziet meteen of iets in behandeling is, doorgestuurd naar een ander beleidsniveau, in beraad is, uitgevoerd is, ... Zo krijg je ook een indicatie van de te verwachten aflevertermijn.
Merk je na een tijdje dat je melding stokt, kan je een bijhorende vraag richten tot de beheerder. Zo ben je er zeker van dat je melding een goede opvolging krijgt.

Deze opinie gaat over: 

Vond je dit interessant? Je kan het delen op je eigen sociale media.

Twitter icon
Facebook icon