Reddingsplan moet Den Biel weer openen

Gepubliceerd op: 
12/09/17

Het gemeentebestuur van Sint-Gillis-Waas wil met een aantal oud-bestuursleden van Den Biel een reddingsplan opmaken voor het jeugdhuis. Dat sloot de deuren wegens een gebrek aan vrijwilligers. De strenge milieuvergunning en bijhorende geluidsnormen deed de jongeren één na één afhaken. Volgens gewezen voorzitter Matthias Van Zele moet een doorstart mogelijk zijn. "We mogen niet opgeven", klinkt het vastberaden.

De werking van het jeugdhuis draaide al sinds eind vorig jaar op een bijzonder laag pitje. De vzw telde slechts drie bestuursleden meer en ook het aantal bezoekers was erg laag. "We hebben nog geprobeerd om het tij te doen keren", zegt schepen Maaike De Rudder (CD&V). "In februari werd een infoavond gehouden en breidde de groep vrijwilligers uit, maar het aantal bestuursleden bleef jammer genoeg ongewijzigd." Het huidige bestuur gaf aan dat ze niet met drie het jeugdhuis draaiende kon houden en na een finaal overleg, heeft de gemeenteraad nu beslist om de overeenkomst stop te zetten.

Milieuvergunning

"We hopen dat de sluiting tijdelijk is en willen er alles aan doen om een nieuwe ploeg te laten starten", zegt ook burgemeester Chris Lippens (CD&V). "Als er binnen de zes maand geen doorstart komt, is het te laat." De reden waarom er zo weinig jongeren zich geroepen voelen voor een bestuursfunctie is de strenge milieuvergunning voor het jeugdhuis. Na klachten van een buur werden strikte geluidsnormen opgelegd en overtredingen kunnen worden beboet. Jongeren willen die verantwoordelijkheid niet dragen.

Blamage

Groen vindt de sluiting een blamage voor zowel meerderheid als oppositie. "We stemden vorig jaar tegen de verstikkende nieuwe regels die mee aan de basis liggen van de sluiting", zegt Tom Ruts. "Welke jongeren willen in een klimaat van wantrouwen, controles en juridische procedures nog hun vrije tijd opofferen?" Volgens N-VA heeft een rondje zwartepieten nu geen zin meer. "Ook wij betreuren de stopzetting van de jeugdhuiswerking en beseffen dat een heropstart moeilijk zal zijn, maar er komen anderzijds hoopvolle signalen van oud-leden en jeugdverenigingen. Er is een grote bereidheid om samen te werken, om de werking van het jeugdhuis weer op de sporen te krijgen."

Nieuwe ploeg

Oud-voorzitter Matthias Van Zele is alvast bereid om mee aan de kar te trekken. "Het nieuws over de sluiting kwam ook bij mij hard aan. Samen met vele anderen hebben we het beste van onszelf gegeven voor dit jeugdhuis in de overtuiging dat de jeugd een eigen plek moet hebben in de eigen gemeente."

Van Zele gelooft dat een doorstart mogelijk is. "De oude garde kan inderdaad een nieuwe ploeg mee begeleiden en adviseren. Het klopt dat alle strenge regeltjes veel jongeren afschrikt. Bij een gewone jeugdhuisavond is er geen probleem, omdat de milieuvergunning 100db toelaat, maar fuiven liggen moeilijker. Als het publiek iets te luid roept bij een bepaald nummer zit je er al snel over. Dit zijn punten waar men zich eens opnieuw over moet buigen en hopelijk kunnen sommige zaken via dialoog wat worden versoepeld."