Stemrecht 16

Nog voor de commissie voor Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Inburgering en Stedenbeleid van start gaat, wordt de kwestie rond stemrecht vanaf 16 jaar van tafel geveegd.

Wat nog schrijnender is dan de methodiek, is de argumentatie die hiervoor aangehaald wordt. “Er is geen vraag naar.” Dit argument is echter geen beter voorbeeld van het probleem dat aangepakt moet worden.

Iedereen is het er over eens, politiek moet terug aantrekkelijk worden voor een nieuwe generatie. Voor vele jongeren is dit een ver-van-mijn-bed-show. Uiteraard zullen deze jongeren niet de moeite nemen om zich open te stellen voor het politieke debat, als hun impact hierop nihil is. Een verdienstelijke poging wordt ondernomen door één debat per jaar te organiseren in middelbare scholen, als dit al gebeurt. De evaluaties van deze debatten door politici kunnen haast niet lovender, zelden hebben zij zoveel enthousiasme, nieuwsgierigheid en kritische ingesteldheid kunnen aanwakkeren in jongeren. De volgende stap laat echter op zich wachten. Zij mogen luisteren, misschien nadenken, maar zeker niet stemmen. Waarom? Nogmaals, er is geen vraag naar. Het is duidelijk waarom.

Moet een thema altijd een ‘hot item’ zijn alvorens er tot actie overgegaan kan worden? Om het in cijfers uit te drukken, stel dat in elke gemeente gemiddeld 1% van de 16- en 17-jarigen gaat stemmen, is dit dan een verloren maatregel? Is dit dan nutteloze moeite geweest? Of heeft men hier een verschil kunnen maken? Heeft men hierdoor bij een jongere de politieke geest kunnen voeden waardoor een mogelijk sneeuwbaleffect kan optreden naar andere jongeren toe?

Een verdienstelijke poging van de Vlaamse jeugdraad. Een fair systeem, stemmen voor jongeren die willen, anderen kunnen nog even alles laten rijpen tot de leeftijd van 18 jaar. Een systeem dat kansen kon geven aan jongeren, misschien wel een verrijking voor de lokale politiek. Kortom, een gemiste kans.

 

 

Deze opinie gaat over: 
Bijlage: 
BijlageGrootte
PDF icon opinie stemrecht.pdf113.38 KB

Vond je dit interessant? Je kan het delen op je eigen sociale media.

Twitter icon
Facebook icon