Verbinden op wijkniveau

Om met de deur in huis te vallen, wijkinitiatieven zijn enorm waardevol voor onze gemeente en we moeten deze dus blijven ondersteunen. Er is ook nood aan buurtinitiatieven. We zien ze meer en meer tot stand komen.

Over welke buurtinitiatieven gaat het?

Kijkende naar de wat er momenteel al aanwezig is in Sint-Gillis-Waas, zien we dat dit vrij divers is. We zien buurtinformatienetwerken, die gericht zijn op weiligheid. We zien straat- en wijkfeesten, die iedereen willen samenbrengen. We zien het actiecomité Veilig Sinpals, dat gegroeid is uit de veiligheidsproblematiek van de N403. Al deze zaken zijn het ondersteunen waard.

Is participatie mogelijk?

Op vele vlakken is participatie mogelijk, bijvoorbeeld wanneer een groep wil wegen op het beleid rond een bepaald punt. Zelf ben ik een enorme voorstander van participatie en vind ik het dan ook de moeite waard om te luisteren naar deze groepen. Het is evenwel aan de politiek om het overzicht te bewaren en geen loze beloftes te maken. Een groepje kan ergens voorstander van zijn, maar er moet ook altijd rekening gehouden worden met diegenen die niet luidop spreken.

Hoe ziet deze ondersteuning er concreet uit?

Een eerste stap is een erkenning van een bepaalde groep. Dit kan een rechtspersoon zijn, maar ook een feitelijke vereniging. Eens deze groep erkend is door het gemeentebestuur, is er de mogelijkheid om materiaal te ontlenen van de gemeente, kopies aan te vragen, ... Waarom geen vergaderlokaal voorzien op het gemeentehuis wanneer daar nood aan is?

De boodschap: verbind elkaar!

Help startende wijkinitiatieven om mensen met elkaar te verbinden. Er is al genoeg vereenzaming in de maatschappij. Geef mensen de middelen en de kans om elkaar op te zoeken en samen aan iets te werken of deel te nemen. Wie weet haal je wel iemand uit een sociaal isolement. Mijn voorstel: plaats op pleintjes zaken die mensen tot elkaar laat komen. Zijn er jonge kinderen? Plaats dan speeltuigen. Zijn de kinderen dit ontgroeid? Waarom geen vaste bankjes of zelf vaste barbecue plaatsen? Maak van deze pleintjes echte volwaardige ontmoetingsplaatsen. Hoe zou het zijn als de gemeente een wijktent ter beschikking stelt, die makkelijk op te stellen is en die een wijk kan aanvragen voor één dag? Gewoon, om bij elkaar te komen.

Deze opinie gaat over: 

Vond je dit interessant? Je kan het delen op je eigen sociale media.

Twitter icon
Facebook icon