Nieuwe coalitie zet in op verjonging en vernieuwing

Gepubliceerd op: 
22/10/18

De nieuwe bestuursploeg van Sint-Gillis-Waas is maandag officieel voorgesteld. CD&V en Groen trekken voluit de kaart van verjonging en vernieuwing. Maaike De Rudder (25) wordt de jongste burgemeester van ons land. Daarnaast is er een grote stoelendans bij CD&V waarbij drie schepenen halfweg de legislatuur worden vervangen.

Partijvoorzitters Guido Sertijn (CD&V) en Nadine Staelens (Groen) mochten vandaag de nieuwe ploeg voorstellen aan het grote publiek. Bij de coalitiebesprekingen stond één prioriteit voorop en dat was vernieuwing en verjonging van het bestuur. “We zijn in dat opzet geslaagd want met Maaike De Rudder (CD&V) hebben we de jongste vrouwelijke burgemeester ooit. Ze zal een mooi duo vormen met Greet Van Moer (Groen), een andere jonge vrouw die de gemeenteraad zal voorzitten. Daar komt nog een derde vrouw bij met Vicky Van Daele die op 1 januari aan de slag gaat als directeur van de gemeentelijke administratie. We gaan de komende weken en maanden nu vooral inhoudelijk verder werken. Er zijn in beide programma’s alleszins heel wat raakvlakken.” Bij Groen liggen wel al enkele speerpunten vast. De partij wil zo snel mogelijk werk maken van een nieuw mobiliteitsplan, een nieuw ruimtelijk structuurplan en een oplossing voor de waterproblematiek.

CD&V krijgt drie schepenposten en die gaan bij de start van de legislatuur naar Marita Meul, Wilbert Dhondt en Harry De Wolf. De drie zullen echter plaats moeten ruimen voor jongere mensen. Marita Meul zal na twee jaar al een stap opzij zetten voor Pascal Buytaert (41), nu nog OCMW-voorzitter. Harry De Wolf ruimt na drie jaar plaats voor Chantal Vergauwen (49) en Wilbert Dhondt tot slot staat zijn sjerp na drie jaar af aan Matthias Van Zele (27). Die laatste is nieuw in de gemeenteraad. “Ik ben sinds 2012 actief in de politiek als OCMW-raadslid en jongerenvoorzitter bij CD&V. Nu gaat het plots erg snel. Ik ben nu nog doctoraatstudent chemie aan de UGent maar binnen drie jaar zal ik dus schepen worden. De bevoegdheden liggen nog niet vast maar jeugd heeft wel mijn voorkeur.”

Bij Groen gaan de schepenposten naar Herwin De Kind (64) en Tom Ruts (45). “Ik zetel al sinds 2005 in de gemeenteraad en na zoveel jaar in de oppositie kriebelt het wel om eindelijk eens mee aan het roer te staan”, zegt De Kind. Hij is sinds maart op pensioen en kan zich dus voltijds vrijmaken voor het schepenambt. “Vooral ruimtelijke ordening ligt me nauw aan het hart. Ik wil het landelijk karakter van onze gemeente bewaren.” De Kind volgde Meyrem Almaci op in 2005 toen die Sint-Gillis-Waas inruilde voor Antwerpen. “Ze is nu nationaal voorzitter maar blijft Sint-Gillis-Waas een warm hart toedragen. Ze is blij en trots dat we nu een verschil kunnen maken.”

Tom Ruts is leerkracht in het volwassenenonderwijs en geeft al 15 jaar Nederlands aan anderstaligen. Hij zetelt intussen ook al 12 jaar in de gemeenteraad. “Dat ik nu plots schepen word, is tegen mijn eigen verwachting”, geeft hij ruiterlijk toe. “Ik voelde wel dat we een goede score zouden neerzetten maar het is altijd afwachten hoe de kiezer de kaarten zal schudden. Het zal nu wat puzzelen worden tussen mijn job, mijn gezin en dit schepenambt maar ik heb er wel zin in. Ik woon zelf langs de provinciale baan in Sint-Pauwels en ben dus goed geplaatst om te zien dat we grote uitdagingen voor ons hebben op vlak van mobiliteit.”

Maaike De Rudder gaat ontslag nemen in het onderwijs om zich voluit te kunnen geven in haar nieuwe job als burgemeester. “Ik geef toe dat ik stilletjes wel ambitie had maar ik had er nooit op gerekend dat het burgemeesterschap zo vroeg in mijn schoot zou vallen. Nu wil ik er alleszins 100% voor gaan”, klinkt het vastberaden.